Valokuvat muistojen jatkeena

Valokuvaajan työssä näkee paljon iloisia, elämää ja sen jatkumista ylistäviä juhlia. Häät, ristiäiset, syntymäpäivät, niitä on helppo esitellä ja niistä on helppo puhua, mutta elämän päättyminen ja hautajaiset ovat paljon vaikeampi ja herkempi aihe.

Kun aletaan etsiä kuvaa muistopöydälle, usein huomataan, että sopivia kuvia ei löydykään. Monesti kamerat täyttyvät lasten ja lastenlasten kuvista, mutta aikuiset jäävät kuvaamatta. Moni ei edes halua tulla kuvatuksi. Yritetään kuitenkin muistaa kuvata kaikkia rakkaitamme, eikä välttämättä vain muistopöytää varten, vaan muistoja varten. On mukava katsoa kuvia vuosikymmenien päästä ja muistella menneitä hetkiä. Tai nähdä hetkiä, jotka muisti on jo pyyhkinyt tai hetkiä, joita ei ole ollut edes todistamassa. Tässä kuvaamolla ollaan monen kanssa käyty läpi tulostettavia kuvia ja olen kuullut monia tarinoita, sekä surullisia että iloisia.

Oma isäni menehtyi hiljattain ja yllättäen. Onneksi perheen juhlien aikaan hänestä tuli otettua kuvia. Vanhempieni eron jälkeen isä oli ottanut osan valokuvista mukaansa, enkä ollut nähnyt niistä monia ikinä. En vain ollut huomannut kysyä. Oli mukava katsella kuvia hänestä lapsena, armeijaan menevänä nuorukaisena, tuoreena isänä ja sitten sellaisena kuin hänet muistan. Olisi ollut mukava myös kuulla tarinoita kuvien takaa. Kopioin näitä kuvia myös sisaruksilleni ja isän sisaruksille. Mutta kuinka mahtaa käydä niille kuville, joita tällä hetkellä on puhelimissamme ja tietokoneillamme? Säilyvätkö ne viidenkymmenen vuoden päähän lapsillemme ja lapsenlapsillemme?

Hautajaiset kuvina

Joskus suru on niin suuri, että siunauspäivästä ei jää juuri muistikuvia. Ehkä haluat palata päivään myöhemmin kuvien kautta, ajatus ei välttämättä ole vielä mielessä, mutta muutaman vuoden päästä mieli voi muuttua. Ulkopuolisen kuvaajan pyytäminen voi olla hyvä ajatus. Kappelit ja kirkot ovat aika hämäriä ja siksi kuvat tärähtävät helposti, jos kamerakaluston valovoima ei riitä. Myöskään yhtäaikaa monen ihmisen ei ole sopivaa nousta paikaltaan etsimään hyvää kuvakulmaa. On ehkä myös helpottavaa antaa kaikkien omaisten surra ja keskittyä tilaisuuteen.

Tätä tekstiä kirjoittaessani päätin tehdä hautajaiskuvauksille oman sivun kuvausvalikkoon, pääset sinne tästä.