Osta, osta, osta! Black Friday

Se olisi taas Black Friday, se ei varmaan keneltäkään ole mennyt ohi. Tarjouksia siellä ja tarjouksia täällä. OSTA, OSTA, OSTA huutaa joka puolelta. Minulle se aiheuttaa joka vuosi kovin ristiriitaisia tunteita. Toisaalta olen yrittäjä, saan palkkani siitä, kun joku ostaa minulta jotakin. Siinä mielessä ymmärrän hyvin, että myytävä olisi. Toisaalta takaraivossa hakkaa jokin vastemielisyys kaikkea liian kaupallista kohtaan.

Keräsin omia pieniä ajatuksiani eettiseen ostamiseen. Ne eivät ole mitään uusia ja hienoja ajatuksia, mutta ehkä pieni muistutus kaikille.

  • Pitäisi miettiä, mitä oikeasti tarvitsee ja mikä onkin turhaa ja menee pian kuormittamaan kaatopaikkaa tai vähintäänkin kaappia. Ei pitäisi ostaa vain siksi, ” Kun halvalla sain”.
  • Pieniä yrittäjiä tukemalla tiedät kenelle rahasi menevät ja paikalliselta ostaessasi, rahat jäävät omaan kuntaan. Jos yrityksellä on tarpeeksi asiakkaita, voi se myös tarjota työpaikkoja paikkakunnalle.
  • Missä ja miten tuote on valmistettu? Onko se esimerkiksi kotimainen. Kotimaassa valmistaminen tuo taas ehkä muutaman työpaikan lisää. Jokaisen tuotteen kohdalla kotimaisuus ei tietenkään ole mahdollista.
  • On myös hyvä vähän miettiä, onko alennushinta oikeasti alennus, vai onko se saatu näyttämään siltä nostamalla hintaa ennen alennusta. Todistusaineistoa minulla ei ole, mutta olen kuullut joidenkin liikkeiden tekevän tällaista…
  • Viimeisenä ajatuksena vielä: Mieti, onko sinulla varaa siihen ostokseen? Laita puntariin laatu, hinta ja eettisyys ja mieti mihin ne omat varat riittää. Monesti laadukas tuote on hintavampi, mutta se myös saattaa kestää kauemmin. Voi olla, että joudut ostamaan kolme halpaa tuotetta siinä ajassa, minkä se laadukkaampi olisi kestänyt.

Osta! Mutta osta järkevästi maapalloa ja kaikkia sen asukkaita kunnioittaen. Se pitää yritykset ja työpaikat kasassa.